Konkurs na potrawę regionalną „Nasze Kulinarne dziedzictwo 2017” roztrzygnięty

22 września 2017 Wyłącz przez Tadeusz Lempkowski

Dzisiaj 22 września w „Wiosce Kulinarnej” w Podcieniu odbył się finał Konkursu na potrawę regionalną „Nasze Kulinarne Dziedzictwo 2017. Uczestnicy przygotowywali swoje propozycje w trzech kategoriach:

  • wędliny, wyroby garmażeryjne i przystawki
  • barszcz regionalny
  • napoje i desery, nalewki

Po raz VI wybierano najlepsze potrawy w naszym powiecie. Organizatorem projektu jest Lokalna Grupa Działania Ziemi Mińskiej przy współorganizacji Wójta Gminy Cegłów. Tradycją stało się, że w każdym roku uczestników gości inna gmina. Klub Kulturalne Zacisze przygotował z tej okazji dekorację i specjalny program artystyczny, w którym wystąpiły  „Podciernianki”,  zespół „Zorza” wraz z Panią Jolantą Kowalczyk oraz Sylwia Bombińska z recitalem piosenek między innymi Eleni  i Anny Jantar. Program bardzo się podobał zaproszonym gościom i publiczności,, czego dowodem są dwukrotne bisy Zorzy przy rozśpiewanej sali. Nasz ośrodek również wziął udział w konkursie przygotowując cztery potrawy:

  • Smalec z fasoli
  • Pasztet z koźliny
  • „Tyborowski” barszcz biały z chrzanem
  • Nalewkę z zielonych orzechów

Miło nam poinformować, że smalec z fasoli zdobył uznanie jurorów zajmując trzecie miejsce w kategorii „Wędliny, wyroby garmażeryjne i przystawki’ . Gratulujemy sukcesu !

P1170423 P1170429

P1170439