Dzisiaj 22 września w „Wiosce Kulinarnej” w Podcieniu odbył się finał Konkursu na potrawę regionalną „Nasze Kulinarne Dziedzictwo 2017. Uczestnicy przygotowywali swoje propozycje w trzech kategoriach:
- wędliny, wyroby garmażeryjne i przystawki
- barszcz regionalny
- napoje i desery, nalewki
Po raz VI wybierano najlepsze potrawy w naszym powiecie. Organizatorem projektu jest Lokalna Grupa Działania Ziemi Mińskiej przy współorganizacji Wójta Gminy Cegłów. Tradycją stało się, że w każdym roku uczestników gości inna gmina. Klub Kulturalne Zacisze przygotował z tej okazji dekorację i specjalny program artystyczny, w którym wystąpiły „Podciernianki”, zespół „Zorza” wraz z Panią Jolantą Kowalczyk oraz Sylwia Bombińska z recitalem piosenek między innymi Eleni i Anny Jantar. Program bardzo się podobał zaproszonym gościom i publiczności,, czego dowodem są dwukrotne bisy Zorzy przy rozśpiewanej sali. Nasz ośrodek również wziął udział w konkursie przygotowując cztery potrawy:
- Smalec z fasoli
- Pasztet z koźliny
- „Tyborowski” barszcz biały z chrzanem
- Nalewkę z zielonych orzechów
Miło nam poinformować, że smalec z fasoli zdobył uznanie jurorów zajmując trzecie miejsce w kategorii „Wędliny, wyroby garmażeryjne i przystawki’ . Gratulujemy sukcesu !