- This event has passed.
Dni sera
28 sierpnia 2021 @ 09:00 - 29 sierpnia 2021 @ 20:00
X edycja „DNI SERA” (28-29.08.2021r.)
Zapraszamy wszystkich serdecznie na cykliczną imprezę do Gospodarstwa ekologicznego „Grajan” w Rososzy gmina Cegłów.
W tym roku zaczynamy już w sobotę cyklem warsztatów serowarskich na temat produkcji koziego sera dojrzewającego „Sera Marszałka”. Prelekcji na temat ekologicznej żywności, oraz walorów smakowych, odżywczych i zdrowotnych koziego mleka i serów, na podstawie prowadzonych badań przez pracowników Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach. Całość imprezy zostanie zwieńczona festynem w niedzielę, gdzie nie tylko będą mogli Państwo zakupić różnego rodzaju sery produkowane pod kontrolą weterynaryjną, ale także skosztować wyśmienitych produktów takich jak „Kozi Ser Twarogowy z Cegłowa”, a także „ Ser Marszałka.
W tym roku zaczynamy już w sobotę cyklem warsztatów serowarskich na temat produkcji koziego sera dojrzewającego „Sera Marszałka”. Prelekcji na temat ekologicznej żywności, oraz walorów smakowych, odżywczych i zdrowotnych koziego mleka i serów, na podstawie prowadzonych badań przez pracowników Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach. Całość imprezy zostanie zwieńczona festynem w niedzielę, gdzie nie tylko będą mogli Państwo zakupić różnego rodzaju sery produkowane pod kontrolą weterynaryjną, ale także skosztować wyśmienitych produktów takich jak „Kozi Ser Twarogowy z Cegłowa”, a także „ Ser Marszałka.
Sobota 28.08.2021r.
Warsztaty serowarskie i punkt szczepień COVID organizowane przez Koło Gospodyń Wiejskich w Rososzy i Rudniku.
Czas trwania warsztatów od godz. 10:00 do około godz. 15:00
Warsztaty „ Kozi Ser Marszałka” dla grona max 50 osób, a w nich między innymi :
– Przedstawienie oraz omówienie techniki produkcji sera koziego, prelekcja na temat walorów zdrowotnych na podstawie prowadzonych badan. Prof. nadzw. dr hab. inż. Roman Niedziółka, przerwa kawowa
– Prelekcja na temat ekologicznej Hodowli kóz. Prof. nadzw. dr hab. inż. Roman Niedziółka, Grażyna Stelmachowska-Kowalska, przerwa kawowa
– Prelekcja na temat postaw ekologicznych: Grażyna Stelmachowska-Kowalska, przerwa kawowa
– przejście przez pełny proces produkcji koziego sera podpuszczkowego. Przygotowanie mleka pod produkcję sera. ( filtrowanie, podgrzewanie, pomiar, dodanie podpuszczki i odstawienie, szczegółowe omówienie tej części technologicznej. Kontrola stanu uzyskanego skrzepu, krojenie, odsączanie, odciskanie, szczegółowe omówienie tej części technologicznej.): Grażyna Stelmachowska Kowalska
Część wolna, panel dyskusyjny z prelegentami, grill, ognisko.
Zapisy Grażyna Stelmachowska-Kowalska tel. 533 884 054 lub poprzez formularz na stronie www.koziserbio.pl
– bezpłatny plac zabaw dla dzieci.
– punkt szczepień COVID 2019
Warsztaty serowarskie i punkt szczepień COVID organizowane przez Koło Gospodyń Wiejskich w Rososzy i Rudniku.
Czas trwania warsztatów od godz. 10:00 do około godz. 15:00
Warsztaty „ Kozi Ser Marszałka” dla grona max 50 osób, a w nich między innymi :
– Przedstawienie oraz omówienie techniki produkcji sera koziego, prelekcja na temat walorów zdrowotnych na podstawie prowadzonych badan. Prof. nadzw. dr hab. inż. Roman Niedziółka, przerwa kawowa
– Prelekcja na temat ekologicznej Hodowli kóz. Prof. nadzw. dr hab. inż. Roman Niedziółka, Grażyna Stelmachowska-Kowalska, przerwa kawowa
– Prelekcja na temat postaw ekologicznych: Grażyna Stelmachowska-Kowalska, przerwa kawowa
– przejście przez pełny proces produkcji koziego sera podpuszczkowego. Przygotowanie mleka pod produkcję sera. ( filtrowanie, podgrzewanie, pomiar, dodanie podpuszczki i odstawienie, szczegółowe omówienie tej części technologicznej. Kontrola stanu uzyskanego skrzepu, krojenie, odsączanie, odciskanie, szczegółowe omówienie tej części technologicznej.): Grażyna Stelmachowska Kowalska
Część wolna, panel dyskusyjny z prelegentami, grill, ognisko.
Zapisy Grażyna Stelmachowska-Kowalska tel. 533 884 054 lub poprzez formularz na stronie www.koziserbio.pl
– bezpłatny plac zabaw dla dzieci.
– punkt szczepień COVID 2019
Niedziela 29.08.2021r. Dzień otwarty – wstęp wolny
Festyn połączony ze sprzedażą i degustacją serów zagrodowych, a w nim między innymi :
– występy folklorystyczne
– animacje, konkursy z nagrodami dla dzieci i młodzieży, (bezpłatnie)
– konkursy kulinarne, stoiska serowarskie
– wspólne biesiadowanie,
– zabawa do późnej nocy
– bezpłatny plac zabaw dla dzieci.
Festyn połączony ze sprzedażą i degustacją serów zagrodowych, a w nim między innymi :
– występy folklorystyczne
– animacje, konkursy z nagrodami dla dzieci i młodzieży, (bezpłatnie)
– konkursy kulinarne, stoiska serowarskie
– wspólne biesiadowanie,
– zabawa do późnej nocy
– bezpłatny plac zabaw dla dzieci.
Patronaty:
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi,
Marszałek Województwa Mazowieckiego,
Starostwo i Powiat Miński,
Gmina Cegłów,
Gminna Biblioteka Publiczna Kulturoteka w Cegłowie,
Uniwersytet Humanistyczno Przyrodniczy w Siedlcach,
Gospodarstwo ekologiczne Grajan.
Koło Gospodyń Wiejskich w Rososzy i Rudniku
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi,
Marszałek Województwa Mazowieckiego,
Starostwo i Powiat Miński,
Gmina Cegłów,
Gminna Biblioteka Publiczna Kulturoteka w Cegłowie,
Uniwersytet Humanistyczno Przyrodniczy w Siedlcach,
Gospodarstwo ekologiczne Grajan.
Koło Gospodyń Wiejskich w Rososzy i Rudniku