Wyniki konkursów – Złota Sójka 2024

W dniu 18 czerwca 2024 roku w Centrum Zrównoważonego Rozwoju i Ochrony Przyrody w Cegłowie odbył się VI Cegłowski Festiwal Muzyczny „Złota Sójka” oraz konkurs kulinarny „Złota Sójka”. Zapraszamy do zapoznania się z wynikami obu konkursów i fotorelacjami!

VI Cegłowski Festiwal Muzyczny „Złota Sójka”

Tegoroczny Festiwal przyciągnął rekordową liczbę uczestników, którzy rywalizowali o nagrodę główną Grand Prix Burmistrza Cegłowa – statuetkę Złotej Sójki oraz nagrodę w wysokości 600 zł. W tej edycji wzięło udział aż 12 solistów oraz 6 zespołów! Każdy uczestnik zaprezentował co najmniej dwa utwory, z których jeden musiał być wykonany w języku polskim.

Wyniki konkursu muzycznego „Złota Sójka” 2024

Grand Prix oraz statuetkę Złotej Sójki otrzymał zespół The Blues Feelers!

Kategoria solistów:

  • I miejsce: Katarzyna Żur
  • II miejsce: Monika Cichocka
  • III miejsce: ex aequo Julia Kur oraz Piotr Miller

Kategoria zespołów:

  • I miejsce: Zespół Gwizdalanki
  • III miejsce: Zespół Chwilo Trwaj

Laureatów będziecie mieli okazję usłyszeć na scenie podczas XVI Festiwalu Folkloru i Smaku „Sójka Mazowiecka” – Piknik w Miasteczku Cegłów już 13 lipca 2024r.! Uczestnikom gratulujemy i do zobaczenia za rok!

W jury muzycznym znaleźli się:

  • Pani Katarzyna Grzesiak – Wiceprezes Fundacji Czas Sztuki,
  • Pani Marta Sosińska – absolwentka Akademii Muzycznej im. Ignacego Jana Paderewskiego w Poznaniu, instrumentalistka,
  • Pan Mirosław Borczyński – Dyrektor Gminnego Centrum Kultury w Mrozach, absolwent Akademii Muzycznej im. Fryderyka Chopina w Warszawie,
  • Pan Daniel Kuźniarski – muzyk, multiinstrumentalista i wirtuoz akordeonu.

Konkurs kulinarny „Złota Sójka” na najlepszą potrawę regionalną

Konkurs przyciągnął wiele utalentowanych osób, które zachwyciły jury swoimi pysznymi i pomysłowymi potrawami, ukazując bogactwo regionalnej kuchni. Poziom rywalizacji był bardzo wysoki, a wybór najlepszej potrawy okazał się niełatwym wyzwaniem. Uczestniczki i uczestnicy walczyli o nagrodę Burmistrza Cegłowa za najlepszą potrawę regionalną.

Wyniki konkursu kulinarnego „Złota Sójka” 2024

Komisji konkursowej udało się wyłonić zwycięzców, a wyniki przedstawiają się następująco:

  • I miejsce w kategorii KGW wraz z statuetką Złotej Sójki powędrowało do KGW Mienia za chleb z ziarnem „Mienianek”.

Pozostałe Koła uzyskały nagrody za udział.

  • I miejsce w kategorii osób indywidualnych zajęła Pani Bogusława Kaczorek za chleb pszenno-żytni z ziarnami na zakwasie.

A wyróżnienia otrzymały:

  • Pani Jadwiga Krzemińska za sernik na zimno z kwiatkami.
  • Pani Zofia Wójcik za kartacze z surówką z zakwaszanej kapusty.

Nagrody zostaną wręczone 13 lipca podczas Festiwal Folkloru i Smaku „Sójka Mazowiecka” – Piknik w Miasteczku Cegłów.

Gratulujemy wygranym! Chcielibyśmy również serdecznie podziękować uczestniczkom za udział. Wszystkie potrawy zachwyciły nas różnorodnością smaków i pięknym wyglądem!

Skład Komisji Konkursowej:

  • Jolanta Bąk – koordynatorka działań KGW z terenu powiatu mińskiego, ekspertka ds. obszarów wiejskich,
  • Jacek Jaworski – mistrz kuchni w restauracji „EPULO Grill&Bar”,
  • Konrad Floriańczyk -szef restauracji po kuchennych rewolucjach „Bistro Fiołek”,
  • Aleksandra Madziar – pracowniczka GBP – Kulturoteki w Cegłowie, asystentka ds. promocji i marketingu, prywatnie pasjonatka jedzenia.
Skip to content