W dniu 18 czerwca 2024 roku w Centrum Zrównoważonego Rozwoju i Ochrony Przyrody w Cegłowie odbył się VI Cegłowski Festiwal Muzyczny „Złota Sójka” oraz konkurs kulinarny „Złota Sójka”. Zapraszamy do zapoznania się z wynikami obu konkursów i fotorelacjami!
VI Cegłowski Festiwal Muzyczny „Złota Sójka”
Tegoroczny Festiwal przyciągnął rekordową liczbę uczestników, którzy rywalizowali o nagrodę główną Grand Prix Burmistrza Cegłowa – statuetkę Złotej Sójki oraz nagrodę w wysokości 600 zł. W tej edycji wzięło udział aż 12 solistów oraz 6 zespołów! Każdy uczestnik zaprezentował co najmniej dwa utwory, z których jeden musiał być wykonany w języku polskim.
Wyniki konkursu muzycznego „Złota Sójka” 2024
Grand Prix oraz statuetkę Złotej Sójki otrzymał zespół The Blues Feelers!
Kategoria solistów:
- I miejsce: Katarzyna Żur
- II miejsce: Monika Cichocka
- III miejsce: ex aequo Julia Kur oraz Piotr Miller
Kategoria zespołów:
- I miejsce: Zespół Gwizdalanki
- III miejsce: Zespół Chwilo Trwaj
Laureatów będziecie mieli okazję usłyszeć na scenie podczas XVI Festiwalu Folkloru i Smaku „Sójka Mazowiecka” – Piknik w Miasteczku Cegłów już 13 lipca 2024r.! Uczestnikom gratulujemy i do zobaczenia za rok!
W jury muzycznym znaleźli się:
- Pani Katarzyna Grzesiak – Wiceprezes Fundacji Czas Sztuki,
- Pani Marta Sosińska – absolwentka Akademii Muzycznej im. Ignacego Jana Paderewskiego w Poznaniu, instrumentalistka,
- Pan Mirosław Borczyński – Dyrektor Gminnego Centrum Kultury w Mrozach, absolwent Akademii Muzycznej im. Fryderyka Chopina w Warszawie,
- Pan Daniel Kuźniarski – muzyk, multiinstrumentalista i wirtuoz akordeonu.
Konkurs kulinarny „Złota Sójka” na najlepszą potrawę regionalną
Konkurs przyciągnął wiele utalentowanych osób, które zachwyciły jury swoimi pysznymi i pomysłowymi potrawami, ukazując bogactwo regionalnej kuchni. Poziom rywalizacji był bardzo wysoki, a wybór najlepszej potrawy okazał się niełatwym wyzwaniem. Uczestniczki i uczestnicy walczyli o nagrodę Burmistrza Cegłowa za najlepszą potrawę regionalną.
Wyniki konkursu kulinarnego „Złota Sójka” 2024
Komisji konkursowej udało się wyłonić zwycięzców, a wyniki przedstawiają się następująco:
- I miejsce w kategorii KGW wraz z statuetką Złotej Sójki powędrowało do KGW Mienia za chleb z ziarnem „Mienianek”.
Pozostałe Koła uzyskały nagrody za udział.
- I miejsce w kategorii osób indywidualnych zajęła Pani Bogusława Kaczorek za chleb pszenno-żytni z ziarnami na zakwasie.
A wyróżnienia otrzymały:
- Pani Jadwiga Krzemińska za sernik na zimno z kwiatkami.
- Pani Zofia Wójcik za kartacze z surówką z zakwaszanej kapusty.
Nagrody zostaną wręczone 13 lipca podczas Festiwal Folkloru i Smaku „Sójka Mazowiecka” – Piknik w Miasteczku Cegłów.
Gratulujemy wygranym! Chcielibyśmy również serdecznie podziękować uczestniczkom za udział. Wszystkie potrawy zachwyciły nas różnorodnością smaków i pięknym wyglądem!
Skład Komisji Konkursowej:
- Jolanta Bąk – koordynatorka działań KGW z terenu powiatu mińskiego, ekspertka ds. obszarów wiejskich,
- Jacek Jaworski – mistrz kuchni w restauracji „EPULO Grill&Bar”,
- Konrad Floriańczyk -szef restauracji po kuchennych rewolucjach „Bistro Fiołek”,
- Aleksandra Madziar – pracowniczka GBP – Kulturoteki w Cegłowie, asystentka ds. promocji i marketingu, prywatnie pasjonatka jedzenia.