Regionalne Kulinaria w KKZ

28 listopada Panie z cegłowskiego Koła Gospodyń Wiejskich po raz kolejny zaszczyciły nas swoją obecnością na Warsztatach „Regionalne Kulinaria” w Klubie Kulturalne Zacisze i przygotowały mało znaną, lecz wyjątkowo smaczną potrawę „Pierogi z Uszni”.

Początkowo sądziłem, że nazwa „z Uszni” ma coś wspólnego z uszkami. Szybko zostałem wyprowadzony z błędu. Jak się jednak okazało… Usznia to miasto na Ukrainie. Teraz już zapamiętam.

Pierogi z UszniAmbitnie pomagali też młodzi adepci sztuki kulinarnej, którzy z pełnym zaangażowaniem włączyli się do prac nad przygotowaniem dania.

 

 

 

 

Pierogi z UszniDumnie dokonywali także prezentacji potrawy.

 

 

 

 

 

Za zgodą Pań z KGW publikuję przepis na potrawę z opisem jej przygotowania oraz kilka zdjęć z wydarzenia.

Proporcje na ok. 100 pierogów

Ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 0,5 l wrzącej wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • sól

Farsz:

  • 2 kg ziemniaków
  • 1 kg sera białego tłustego
  • 1 duża cebula lub 2 małe
  • 2 łyżki masła
  • świeże lub zamrożone listki lubczyka
  • sól, pieprz

Omasta:

  • 2 – 3 cebule
  • surowy wędzony boczek, słonina lub kawałki karkówki
  • 3 – 4 pieczarki według gustu

Pierogi z Uszni

Najpierw przygotowujemy farsz.
Gotujemy ziemniaki w lekko osolonej wodzie (najlepiej dzień wcześniej). Bardzo dobrze odparowujemy – powinny być na sypko, studzimy. Poszatkowaną cebulę lekko podsmażamy na maśle tak, by była szklista. Mielimy biały ser wraz z ziemniakami, dodajemy podsmażoną cebulę, posiekane listki lubczyka, pieprz i sól do smaku.
Całość dokładnie mieszamy.

Pierogi z Uszni

Przygotowujemy omastę według gustu z pokrojonego surowego boczku, słoniny lub kawałków karkówki, podsmażonych na patelni wraz z dodaną później poszatkowaną cebulą. Można też dodać kilka drobno pokrojonych pieczarek pod koniec podsmażania.
Należy uważać by za mocno nie spiec okrasy.

20151128_111907

Przygotowujemy ciasto na pierogi.
Mąkę przesiewamy do miski, zalewamy gorącą wodą, wyrabiamy ciasto, dodajemy jajko i żółtko oraz olej i całość ponownie wyrabiamy do jednolitej masy. Kroimy na kawałki i na posypanej mąka stolnicy rozwałkowujemy na cienkie naleśniki. Formą lub szklanką wycinamy krążki w które nakładamy wcześniej przygotowany farsz. Dobrze sklejamy w formę pierogów i odstawiamy na kilka minut przed gotowaniem. Wrzucamy do wrzącej osolonej wody z dodatkiem łyżki oleju. Gotujemy do wypłynięcia, łyżką cedzakową nakładamy na półmiski lub talerze i polewamy przygotowana wcześniej gorącą omastą.

Pierogi z Uszni

Pierogi wyśmienicie smakują na drugi dzień podsmażone na patelni.

Pierogi z Uszni

Smacznego

Autor artykułu: Jarosław Chmielewski
Przepis spisał i zdjęcia wykonał: Tadeusz Lempkowski

Skip to content