Regionalne Kulinaria w KKZ
30 listopada 201528 listopada Panie z cegłowskiego Koła Gospodyń Wiejskich po raz kolejny zaszczyciły nas swoją obecnością na Warsztatach „Regionalne Kulinaria” w Klubie Kulturalne Zacisze i przygotowały mało znaną, lecz wyjątkowo smaczną potrawę „Pierogi z Uszni”.
Początkowo sądziłem, że nazwa „z Uszni” ma coś wspólnego z uszkami. Szybko zostałem wyprowadzony z błędu. Jak się jednak okazało… Usznia to miasto na Ukrainie. Teraz już zapamiętam.
Ambitnie pomagali też młodzi adepci sztuki kulinarnej, którzy z pełnym zaangażowaniem włączyli się do prac nad przygotowaniem dania.
Dumnie dokonywali także prezentacji potrawy.
Za zgodą Pań z KGW publikuję przepis na potrawę z opisem jej przygotowania oraz kilka zdjęć z wydarzenia.
Proporcje na ok. 100 pierogów
Ciasto:
- 1 kg mąki pszennej
- 0,5 l wrzącej wody
- 1 łyżka oleju
- 1 jajko
- 1 żółtko
- sól
Farsz:
- 2 kg ziemniaków
- 1 kg sera białego tłustego
- 1 duża cebula lub 2 małe
- 2 łyżki masła
- świeże lub zamrożone listki lubczyka
- sól, pieprz
Omasta:
- 2 – 3 cebule
- surowy wędzony boczek, słonina lub kawałki karkówki
- 3 – 4 pieczarki według gustu
Najpierw przygotowujemy farsz.
Gotujemy ziemniaki w lekko osolonej wodzie (najlepiej dzień wcześniej). Bardzo dobrze odparowujemy – powinny być na sypko, studzimy. Poszatkowaną cebulę lekko podsmażamy na maśle tak, by była szklista. Mielimy biały ser wraz z ziemniakami, dodajemy podsmażoną cebulę, posiekane listki lubczyka, pieprz i sól do smaku.
Całość dokładnie mieszamy.
Przygotowujemy omastę według gustu z pokrojonego surowego boczku, słoniny lub kawałków karkówki, podsmażonych na patelni wraz z dodaną później poszatkowaną cebulą. Można też dodać kilka drobno pokrojonych pieczarek pod koniec podsmażania.
Należy uważać by za mocno nie spiec okrasy.
Przygotowujemy ciasto na pierogi.
Mąkę przesiewamy do miski, zalewamy gorącą wodą, wyrabiamy ciasto, dodajemy jajko i żółtko oraz olej i całość ponownie wyrabiamy do jednolitej masy. Kroimy na kawałki i na posypanej mąka stolnicy rozwałkowujemy na cienkie naleśniki. Formą lub szklanką wycinamy krążki w które nakładamy wcześniej przygotowany farsz. Dobrze sklejamy w formę pierogów i odstawiamy na kilka minut przed gotowaniem. Wrzucamy do wrzącej osolonej wody z dodatkiem łyżki oleju. Gotujemy do wypłynięcia, łyżką cedzakową nakładamy na półmiski lub talerze i polewamy przygotowana wcześniej gorącą omastą.
Pierogi wyśmienicie smakują na drugi dzień podsmażone na patelni.
Smacznego
Autor artykułu: Jarosław Chmielewski
Przepis spisał i zdjęcia wykonał: Tadeusz Lempkowski